joi, 17 ianuarie 2008

A fost odata un baietel pe un gard (Octav Pancu Iasi)

O gradina avea un gard. Un gard de lemn ca toate gardurile de lemn. Odata trecu pe acolo un baietel. Si baietelul desena pe gard un alt baietel.
Si desena asa:
Ii facu mai intai capul. Rotund ca o minge. Apoi urechile ca doua toarte de cratita. Doua puncte - ochii. Ii facu si parul. Si gura care semana cu o gura. Nasul nu semana tocmai cu un nas, dar baietelul il facu acolo unde de obicei se afla nasul. Desena si gatul. Pe urma desena trupul. Trupul arata ca o pruna mare sau ca un pepene mic - cum vreti! Mainile nu-i fu greu sa le faca. Un bat de o parte si altul de cealalta parte a prunei mari sau a pepenelui mic. Si cu picioarele termina repede: desena dedesubt alte doua bete!
Multumit baiatelul pleca mai departe.
Dar pe acolo mai trecu un baietel. Vazu baietelul de pe gard si-si zise: "Imi place! Numai ca baietelul de pe gard n-are pantaloni. Nu pot sa-l las asa..."
Si al doilea baietel ii desena baietelului de pe gard o pereche de pantaloni. Apoi pleca in drumul lui.
Nu trecu mult si trecu pe acolo o fetita. Vazu si ea baietelul de pe gard si-si zise: "Nu-i urat. Are chiar si pantaloni. I-ar mai trebui o camasa si o pereche de pantofi. Am sa-i daruiesc eu!"
Si fetita ii facu o camasa si o pereche de pantofi. Pantofii semanau mai mult cu niste galosi, dar erau numai buni pentru baietelul de pe gard.
Fetita era asteptata acasa si se grabi sa plece.
Dar mai trecu pe acolo o fetita. Ea se uita la baietelul de pe gard si-si zise: "E frumos! In curand insa vine iarna. Baietelul nu are palton, nici manusi, nici caciula. Asta nu se poate!"
Si cea de-a doua fetita ii desena baietelului de pe gard paltonul, manusile si caciula. La palton uita sa coasa un nasture, dar asta se mai intampla uneori chiar si la fabrica...manusile le facu foarte bine. Parca le-ar fi impletit bunica. Nici caciula nu era rea. Eu as purta-o daca ar fi a mea!
Si cea de-a doua fetita pleca. Avea multa treaba: trebuia sa-i faca baie papusii.
Dupa ea mai veni un baietel. El vazu baietelul de pe gard si-si zise: "Ce baietel cumsecade! E insa cam suparat. Poate pentru ca n-are cu ce se juca. Las' ca sunt eu mester bun si-i fac o sanie." Si baietelul ii desena repede o sanie. Sania avea o scandura rupta - eu insa m-as da cu ea si asa!
Pe urma, baietelul se duse la un prieten sa manance cartofi copti, dar asta nu ne intereseaza pe noi!
Pe noi ne intereseaza ca mai avea drum pe strada aceea inca un baietel. El se stramba la baietelul de pe gard si ii zise: "Caraghiosule!" si se grabi sa ii deseneze limba scoasa afara din gura...
De atunci au mai trecut multi copii pe acolo. Dar toti au spus: "Vai, ce urat! Pe gard e un baietel care sta cu limba scoasa! Ce urat! Ce rusine!"
Noroc ca a venit o ploaie si l-a sters pe baietelul de pe gard...

Niciun comentariu: